De 3 vigtigste ting når du skal vælge brudekjole

De 3 vigtigste ting når du skal vælge brudekjole

Written on .

STØRRELSE OG PASFORM

Det er meget vigtigt at man prøver kjolen på inden man køber den. Brudekjoler er ikke altid true-to-size og fitter meget forskellligt fra brand til brand og style til style. De fleste masseproducerede brudekjoler produceres i producentens standard størrelse og denne kan varriere meget fra land til land. Derudover fitter en brudekjole som regel aldrig som modellen på salgsbillederne. Man skal huske på, at salgsannoncer altid vil prøve at få produktet til at fremstå i sin bedste vinkel. Derudover er materialer for selve fittet også meget vigtigt og det kan af personer der ikke er vant til at arbejde med tekstiler være svært at gennemskue ud fra en stof ansvisning hvordan det eksempelvis falder. Og husk ONE-SIZE eller ”passes fra str.34-40” som regel aldrig er korrekt! Ja ja kjolen har ganske vidst en corsage overdel der kan snørres, men selv corsager bliver produceret i de forskellige størrelser, da en str. L selvsagt har en større kropsvolumen end en str. S. Og det ser jo ikke pænt ud hvis en corsage er snørret så meget ud at det der egentlig er designet som bagstykke pludselig er blevet et sidestykke. Det er mønsteret simpelthen ikke designet til. Virse versa er en corsage i str. L ikke designet til at skulle snørres så meget ind at kjolen er helt lukket. Det ser ikke pænt ud og vil i de fleste tilfælde resultere i uheldige folder bag på kjolen.

Ens kropsfigur fra naturens side, har også meget at gøre med hvordan en brudekjoler gør sig ud. En del kvinder er vilde med topløse kjoler, men det er dog de færreste det klæder. Vælger man en stropløs kjole, skal man være bevidst om, at der bliver rigtig meget fokus på ens skuldere og decolté (det stykke der er fra din hals til dit bryst 😉) så hvis man i forvejen har det lidt stramt med denne region, skal man gå udenom en stropløs. Vælger man at hoppe i den stropløse, så vær opmærksom på at købe den rette størrelse og få en evt. Tilrettet hos en skrædder. Der er ikke noget værre end at opdage på samtlige billeder bagefter, at man har en `pølse´hud i hver side. En anden stor hitter er ’mermaid’ kjolen i alle afskygninger. Den er klassisk, giver talje og numse, noget mange kvinder ser som et stort plus. Vælger du en sådan kjole, så prøv om du kan gå i den. Er den behagelig at bevæge sig i? Kan du danse i den? Er den for ’stram’, bliver det en meget lang dag og aften. Se dig derfor om efter en hvor ’havfrue delen’ altså viden starter noget højere oppe, bare 5cm kan give ufattelig meget mere bevægelsesfrihed. Noget jeg desværre ret ofte høre, er kvinder der klager over deres overarme, de såkaldte ’mommo arme’. Lad mig én gang for alle slå det fast; DET ER NOGET PJAT! DINE ARME FEJLER INTET! Skulle du alligevel være så fokuserede på de arme, så lad det ikke stå i vejen for at vælge en kjole. Det findes et hav af ’cover up’ muligheder. Bolero’er, sjaler, påsyet små ærmer osv. Er du ude efter fif til hvordan du får dit altid smukke dig til at fremstå endnu smukkere, laver jeg snart et indlæg med ’do’s and don’t´- få din kropstype til at shine !

MATERIALE VALG (STOFFET)  

Materialet brudekjolen er syet i er vigtigt både i forhold til komfort og holdbarhed. Syntetiske stoffer er ikke at foretrække, da huden ikke kan ånde i disse. Naturlige materialer som silke og bomuld er derimod materialer der fra naturens side er let åndbare og transportere varme væk fra kroppen eller holder på varmen afhængig af kropstemperaturen. Ret smart ikk?

Hvem gider at bekymre sig om en fæl polyester sved lugt når man står der midt på dansegulvet henad aftenen og danser tæt med sin gom.

Hvis du alligevel vælger en kjole i syntetiske stoffer, så sørg for at det er OEKO TEX mærket eller i rycycled polyester. Polyester der har denne mærkning er knap så fyldt med skadelige kemikalier, der både er skadelige for dig men så sandelig også for miljøet.

Viscose er god mellemvej, det er på sin vis et naturligt materiale da det laves af cellulose fra træer. Viscose fåes i florlette vævninger der falder virkelig flot og som føles dejlig lette at have på. Viskose crepe vævningen er foretrukket blandt mange brudekjoler i lidt bedre kvalitet, da det falder flot og tungt. Hamp og hør er også ved at vinde mere indpas på den internationale fashion scene også når det gælder brudekjoler. Det er tekstiler der er yderst bekvemmelige at have på, da de fungere som naturlige varmetransportøre. Det er let at ånde i og føles rart på en varm sommer dag. Husk på, at det er vævningen af tekstilen der giver stoffet dets lethed og struktur. Hør behøver derfor langt fra være noget stift noget man forbinder museer og rollespil med. En blanding af hamp og silke er noget af det smukkeste og så er det langt mere holdbart og ’robust’ end ren silke.

Når man tænker brudekjoler kan man ikke lade være med at lade tankerne glide hen på tyl og blonder. Det er noget der for mange hører en brudekjole til. Gå altid efter blødt ’brude tyl’, det er som navnet antyder ikke det her stive fastelavns tyl vi alle husker fra barndommen. Det stive tyl falder ikke særlig pænt og kan komme til at rive tråbe i silke eller delikate blonder. Aprospo blonder, findes de også i et hav af forskellige tekstiler. De billigste er dem i polyester. De er som oftest maskinproducerede og har et standard udtryk. De findes som ’faste’ altså uden elastisitet og som elastiske ofte tilsat elastan eller lignende. Som overlag på en kjole kan de fungere ret fint. Men hvis man skal have det mod sin hud i flere timer gælder det for polyester blonden som for alle andre polyester tekstiler. Blonde fåes også i bomuld, viskose og nylon. Førstnævnte som regel som fast blonde. Viskosen fåes ofte både med og uden stretch. Nylon blonden er meget elastisk og meget af din undertøg vil garanteret være i nylon blonder. Det gør sig specielt godt til tætsiddende outfits. Da der er et hav af blonde variationer, har jeg valgt at lave et indlæg udelukkende dedikeret til blonder på senere tidspunkt 😉

PRØVNINGEN OG KØBET

Har du mulighed for det, så allier dig altid med minimum 2 personer når du skal ud og købe din brudekjole. Er det en volumiøs prinsesse kjole, kan det være vanskelkigt selv at se den fra alle vinkler, så det kan være rart med et par ekstra øjne. Nogle af de store traditionelle brudeforretninger kan virke meget overvældende og der kan det være rart med nogle ’partnere’ der ved hvad du går efter, så de også kan kigge for dig. Derudover er det som regel også bare en kæmpe oplevelse at shoppe brudekjole og noget man efterfølgende vil mindes og så er det jo dejligt at have nogen at dele oplevelsen med. Selvom du måske er meget stilsikker og fast besluttet på hvad du går efter, kan det alligevel være en god idé, at prøve noget man ikke nødvendigvis kan se sig selv i. Jeg tænker ikke at du jævnligt hopper i diverse brudekjoler og dermed ved hvilken model der klæder dig på forhånd? Man kan blive noget overrasket over hvordan en kjole ser ud når den først er på kontra når den hænger på en bøjle. Jeg kender mange, der havde svoret at de skulle have en bestemt kjole, men endte med at købe noget helt andet, da det var det der klædte dem bedst i sidste ende. Prøv rigtig mange kjoler på og gerne hos flere forskellige butikker. Du skal ikke føle dig forpligtet til at at købe en kjole et sted, blot fordi du har booket en tid. Det er ikke uhøfligt at sige, at man gerne vil kigge lidt rundt hos andre inden man tager den endelige beslutning. Gå hjem tænk over det, få dine shopping partnere til at fotografere dig i de forskellige kjoler, så du i ro og mag kan studere dem når du kommer hjem.

Køb om muligt det undertøj du vil have på under kjolen inden du køber kjolen og medbring det ved prøvningen. Det samme gælder for brudesko. Det giver et meget præcist billede af hvordan kjoler kommer til at sidde og hvilke evt. Tilrettelser der er nødvendige. Sidstnævnte er ikke ligegyldige, da de ofte foretages ved en skrædder og dette kan blive pænt dyrt da en skrædder tager fra 500kr og opefter i timeløn.


Lilian & Adam

© MariLou ApS. All rights reserved.