bryllupstraditioner hvad betyder de

Alle bryllupstraditioner og hvad de betyder


Bryllupstraditioner

Få styr på alle de mange traditioner

Bryllupstraditioner og hvad de betyder

Der er mange forskellige bryllupstraditioner og skikke. Her kan du læse de mest almindelige der bliver brugt ved bryllupper i Danmark

Manden spørger svigerfar om datterens hånd

I følge traditionen skal en mand der vil fri til en kvinde spørge kvindens far om lov forinden.

Forlovelsesringen skal sidde på venstre ringefinger

Da kærlighedens åre går fra hjertet til venstre ringefinger, er der tradition for, at forlovelsesringen skal sidde på venstre ringefinger.

Fordi troskabsløftet i kirken aflægges med højre hånd, skal vielsesringen sidde på højre ringefinger.

Bryllupstradition - Bruden ankommer til sidst

Bryllupsgæsternes påklædning

Traditionen tro må de kvindelige gæster til brylluppet ikke bære hvid, da det kun er bruden der denne dag har den farve på.

De mandlige gæster må ikke være finere end gommen, så hvis han har smoking på, må gæsterne også være i klædt smoking.

Bruden og gommen sover seperat natten før brylluppet

Rraditionen tro skal bruden og gommen ikke forlade samme sted, lige før de bliver gift da det  bringer uheld. For at undgå dette sover de fleste brudepar hver for sig natten inden deres bryllup.

Brudens forældre skal betale brylluppet

Nu til dags betaler lagt de fleste par selv deres eget bryllup. Men før i tiden var det brudens forældre der skulle betale for datterens bryllup, så deres kommende svigersøn kunne spare sine penge, da han senere hen skulle kunne forsørge sin kone.

Gommen ankommer til vielsen sammen med sin forlover

Det er traition at gommen sætter sig sammen med sin forlover til højre helt oppe ved alteret i kirken.

Bruden ankommer som den sidste i kirken

Det er en tradition, at det er faderen, at hun ankommer sammen med.

Det er i kirken, at manden ser sin hustru i brudekjolen for første gang.

Bruden kaster brudebuketten

I følge traditionen er det den kvinde, som griber brudebuketten der bliver gift næste gang.

bryllupstraditioner i kirken

Brudens familie sidder til venstre i kirken og gommens i højre

Hvis I vil være traditionen tro, skal brudens familie sidde i venstre side og gommens familie skal sidde i højre side af kirken. Traditionen stammer fra gamle dage, hvor kvinderne sad i nordsiden af kirken, og mændene sad i sydsiden.

Bruden bliver fulgt op ad kirkegulvet af sin far

Denne tradition er et symbol på, at kvinden går fra at være fars datter til sin mands hustru.

Der kastes med ris efter vielsen

I følge gammel tradition skal der kastes med ris på brudeparret. Før i tiden var det, når bruden og gommen forlod bryllupsfesten som de første – og et tegn på frugtbarhed. Ofte i dag kastes der med ris når bruddeparret er blevet viet og træder ud af kirken sammen. Der er dog heldigvis mange der har byttet risene ud med fuglefrø, som er langt bedre dyrlivet.

Dåser bagpå bilen

Ifølge en gammel overtro skræmmer larmen fra dåserne mod asfalten nemlig de onde ånder bort.

bryllupstraditioner under festen

Bruden skal have noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt på

‘Noget nyt’ symboliserer brudens helt nye liv.

‘Noget gammelt’ skal minde bruden om, at hun ikke må glemme sin fortid.

‘Noget lånt’ symboliserer, at bruden er en del af en helt ny familie.

‘Noget blåt’ symboliserer troskab.

Rive i sløret

Sløret var oprindeligt en del af unge jomfruers påklædning som symboliserede jomfrulighed. I følge traditionen, skal sløret rives i stykker under festen, som en symbolsk handling, der skal vise at bruden fra nu af ikke længere er jomfru. Faktisk er det således, at jo mere der bliver revet i sløret, jo mere held bringer det bruden 😉

Kysserier under festen

Når bruden eller gommen forlader sin plads kysser gæsterne på den blivende part.

Hvis gommen rejser sig fra sin stol og forlader rummet under middagen, skal alle de mandlige gæster traditionen tro skynde sig op til bruden og kysse hende og omvendt skal alle kvinderne kysse gommen når bruden forlader sin plads.

Brudeparret skal kysse, når gæsterne slår bestikket mod glas og tallerkener

Hver gang gæsterne slår deres bestik mod deres glas eller tallerkener, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden.

Når gæsterne tramper med fødderne i gulvet, skal brudeparret ned på knæ og kysse hinanden under bordet.

Brudesko

Ifølge gammel overtro betyder en mønt i skoen under brylluppet at bruden aldrig vil komme til at mangle penge i ægteskabet. Brudeskoene skal gemmes efter brylluppet, da ægteskabet vil vare så lang tid disse er gemt.

Gommen bærer bruden ind af døren

En gammel skik siger, at når bryllupsfesten er overstået, og brudeparret er kommet hjem, skal manden bære kvinden over dørtærsklen som et symbol på brudens nye og spændende verden.

Bryllupskagen skæres sammen af bruden og gommen og et stykke af bryllupskagen gemmes ét år

Gommen hjælper sin hustru med at skære bryllupskagen for. Ellers kan parret nemlig risikere ikke at få nogle børn ifølge overtroen.

Ifølge traditionen skal alle bryllupsgæsterne smage kagen, for ellers kan det betyde uheld for både parret og gæsterne.

I skal som brudepar skære det første stykke af bryllupskagen. En gammel tradition siger at kvinden skal holde om kniven, mens mandens hånd skal holde omkring kvindens hånd og føre kniven. Den første muldfuld giver I til hinanden. Toppen af bryllupskagen skal gemmes til jeres 1 års bryllupsdag.

Taler

Det er i forbindelse med taler skik med en vis rækkefølge af disse. Det er skik, at ’værten’ eller toastmasteren er den første taler og byder gæsterne velkommen til bryllupsfest på brudeparrets vegne. Dernæst følger talen fra brudens far eller ham/hende, som gav hende væk i kirken. Efterfølgende er det skik at gommen giver sin tale til bruden. Næst i rækken følger talen fra forloveren og til sidst taler brudens far. Eventuelle andre talere følger efter brudens fars tale.

Bordplan

Helt traditionelt set er der et højbord, hvor brudeparret sidder i midten af bordet. Her sidder bruden med sin far til højre og gommen til venstre. Ved siden af brudens far sidder gommens mor med brudens mor ved sin side, hvor gommens far sidder ved siden af hende.

I gamle dage blev præsten ofte inviteret med og skal i følge traditionen sidde ved en forældre. Så skal forloverens plads komme, og så kommer bedsteforældrenes plads. Søskende skal mikses ud blandt resten af gæsterne.

Brudevals

Ifølge traditionen skal brudevalsen danses efter festmiddagen og talerne, men før midnat. Brudevalsen skal danses før midnat, da bryllupsdagen efter dette tidspunkt officielt er ovre.

gammeldags bryllupstraditioner

“Bryde ind”

Det er en tradition, at ’bryde ind’ hos brudeparret. Venner og familie bryder typisk ind og laver ballade i brudeparrets hjem, mens disse er ude af huset. ’Balladen’ indebærer typisk at gemme alle venstre sko, at fryse bestik ned i store isklumper, at sætte madfilm over toilettet, at hælde ris i sengen og at rulle hus/møbler ind i toiletpapir.

Klippe strømper 

Efter dansk skik gælder det, at gommen skal have klippet sine strømper umiddelbart efter brudevalsen er afsluttet. En tradition der symboliserer, at manden ikke længere skal gøre sine hoser grønne overfor andre kvinder. Udtrykket betyder, at gommen ikke længere skal/kan gøre kur til andre kvinder – og imponere hende med flotte sokker.

Morgengave

Ifølge gammel tradition skal gommen og bruden give hinanden en gave morgenen efter brylluppet. I gamle dage var det typisk en pengegave fra gommen til bruden, som skulle sikre hende økonomisk i fremtiden.

Salt og brød

Den samme tradition går igen ved bryllupper, hvor det er tradition at forære brudeparret salt og mel. Saltet skal værge dem mod ondt, og melet skal symbolisere frugtbarhed.

Nogle traditioner dikterer, at en lille pose med salt og mel skal syes ind i brudekjolen.

Strømpebånd

Bruden viser på opfordring fra gæsterne sit strømpebånd frem.

Efter først at have set brudens strømpebånd skal gommen efterfølgende skal tage dette af sin brud – med tænderne. Strømpebåndet kastes herefter ud blandt de mandlige, ugifte gæster, hvor griberen er den næste der bliver gift.

Besøg vores indholdsunivers for at få mere viden eller inspiration til dit bryllup.

The Locations
Lilian & Adam

© MariLou ApS. All rights reserved.